Materiale ce stralucesc in lumina ultravioleta

2018 in Stiinta

O femeie ce poarta un machiaj ce straluceste in lumina ultravioleta. Culorile nu sunt vizibile in conditii de lumina normala.

Exista o multime de materiale obisnuite ce stralucesc cand sunt expuse la lumina ultravioleta. "Lumina neagra" este lumina ultravioleta, de energie mare. Nu putem vedea partea spectrului careia ii apartine - de aici si numele de lumina neagra. Substantele fluorescente absorb lumina ultravioleta si o re-emit aproape instantaneu. O parte din energie este pierduta in acest proces, deci lumina emisa va avea o lungime de unda mai mare decat radiatia absorbita, ceea ce o face lumina vizibila si produce fluorescenta materialelor.

Particulele fluorescente au in general o structura rigida si electroni delocalizati. Iata 17 exemple de materiale obisnuite ce contin particule fluorescente, ce stralucesc in lumina neagra.

Apa tonica

Chinina din apa tonica o face sa straluceasca albastru sub lumina neagra.

Gustul amarui al apei tonice este dat de prezenta chininei, ce straluceste alb-albastru cand este expusa la lumina neagra. Stralucirea se observa atat in cazul celei normale cat si in cazul celei dietetice. Unele sticle vor straluci mai puternic decat altele, asa ca daca doriti sa alegeti una stralucitoare, luati o lanterna ultravioleta cu voi cand mergeti la magazin.

Vitamine

Verificati vitaminele si medicamentele cu o lumina neagra. Unele vor straluci!

Vitamina A si vitamina B tiamina, niacina si riboflavina sunt puternic fluorescente. Pisati o pastila de vitamina B-12 si dizolvati-o in otet. Solutia va straluci galben puternic sub lumina ultravioleta.

Clorofila

Clorofila este verde in lumina normala, dar devine rosie in lumina ultravioleta.

Clorofila da verdele plantelor, dar va avea culoarea sangerie sub lumina neagra. Macinati niste spanac in putin alcool (de ex. vodka) si strecurati printr-un filtru de cafea pentru a obtine un extract de clorofila (pastrati ce ramane in filtru, nu lichidul). Veti vedea cum rezultatul va straluci rosu sub lumina neagra (chiar sub un neon fluorescent).

Scorpionul

Unele specii de scorpion stralucesc in lumina ultravioleta.

Anumite specii de scorpion stralucesc cand sunt expuse la lumina neagra. Scorpionul Imperial este negru sau maro-inchis la culoare, dar devine verde-albastrui sub lumina neagra. La fel si scorpionul de scoarta sau scorpionul European cu coada galbena. Daca aveti un scorpion animal de companie puteti verifica daca straluceste in lumina ultravioleta, dar nu il expuneti prea mult, pentru ca radiatia ultravioleta ii va face rau.

Oamenii au dungi sub lumina neagra

Oamenii au dungi, asemenea tigrilor, dar nu sunt vizibile sub lumina neagra obisnuita.

Va vine sa credeti sau nu, la fel ca tigrii, oamenii au si ei dungi, numite Linii Blaschko, ce pot fi observate la expunerea la ultraviolete. Ele sunt insa greu vizibile.

Inalbitorii dentari

Inalbitorii dentari sau pasta de dinti pot contine particule ce fac dintii sa straluceasca la lumina ultravioleta.

Inalbitorii dentari, pasta de dinti sau unele smalturi contin compusi ce stralucesc cu o nuanta albastra pentru ca dintii sa nu para galbeni. Verifica-ti zambetul in lumina ultravioleta ca sa vezi efectul.

Antigelul

Antigelul este atat de fluorescent incat straluceste pana si in lumina soarelui. Sub ultraviolete efectul este amplificat.

Fabricantii adauga intentionat aditivi fluorescenti in fluidul antigel pentru ca lampile cu ultraviolete sa ajute investigatorii in reconstituirea accidentelor auto.

Minerale si pietre semipretioase

Calcitul si Willemitul stralucesc verde si rosu viu in lumina neagra.

Lista mineralelor fluorescente include fluoritul, calcitul, gipsul, rubinul, talcul, opalul, agata, cuartul si ambra. Mineralele si pietrele semipretioase sunt de obicei fluorescente datorita impuritatilor. Diamantul Hope, care esate albastru, straluceste rosu pentru cateva secunde dupa ce este expus la lumina ultravioleta cu o lungime de unda scurta.

Lichidele corporale

Urina straluceste sub lumina ultravioleta.

Multe dintre fluidele corpului uman contin particule fosforescente. Criminalistii folosesc lampi cu ultraviolete pentru a descoperi urme de sange, urina sau sperma la locul crimei.

Bancnotele

Bancnotele sunt tiparite cu o cerneala speciala, stralucitoare in lumina ultravioleta, ca masura de precautie impotriva falsificarii.

Bancnotele, in special cele de valoare mare, stralucesc sub lumina neagra. De exemplu, bancnota noua de $20 contine o banda de siguranta langa una din margini.

Detergentul de rufe si alti inalbitori

Fa-ti mainile sa straluceasca in intuneric cu detergent de rufe.

Unii inalbitori din detergentii de rufe functioneaza facand rufele sa fie fluorescente. Chiar daca rufele sunt clatite dupa spalare, reziduurile ramase vor face rufele albe sa straluceasca cu o nuanta albastruie sub ultraviolete. Agentii de albastrire si cei de inmuiere contin adesea si vopsele fuorescente, ce pot face hainele albe sa capete nuante de albastru in poze.

Punctele de pe banane

Bananele coapte au puncte ce devin fluorescente in lumina ultravioleta.

Petele de pe banane stralucesc in lumina UV, mai ales imprejurul lor.

Plasticul

De multe ori, plasticul va straluci in lumina UV.

Multe materiale plastice strlucesc in lumina utravioleta. De multe ori se poate ghici ca plasticul este fluorescent doar uitandu-te la el. De exemplu, acrilul colorat in nuanta neon va contine particule fluorescente. Alte tipuri de plastic sunt mai greu de ghicit; de multe ori, sticlele de apa vor straluci albastru sau violet.

Hartia alba

Hartia normala va straluci in lumina UV.

Hartia obisnuita este tratata cu compusi fluorescenti pentru a capata luminozitate, albeata. Veridicitatea documentelor istorice este testata cu ajutorul luminii ultraviolete. Hartia alba produsa dupa anul 1950 contine compusi chimici fluorescenti, in vreme ce hartia mai veche nu contine astfel de compusi.

Produsele cosmetice

Unele produse cosmetice sunt facute intentionat astfel incat sa straluceasca in lumina ultravioleta, in culori diferite de cele naturale.

Multe produse cosmetice contin particule fluorescente, pentru a le face mai stralucitoare. Lampile UV din baruri sunt puse pentru a face bauturile sa para mai atractive, dar s-ar putea sa va faca machiajul sa straluceasca!

Animale si plante

Unele specii de meduze stralucesc datorita bioluminiscentei, dar mult mai multe vor straluci in lumina UV.

Daca aveti la indemana o meduza, puteti sa o expuneti la lumina ultravioleta intr-o camera intunecata pentru a verifica daca straluceste. Unele proteine din corpul ei sunt intens fluorescente.

Coralul si unele specii de pesti pot fi fluorescenti. Multe ciuperci stralucesc in intuneric. Deasemenea, unele flori sunt colorate ultraviolet, lucru imposibil de vazut in lumina obisnuita, dar observabil cu ajutorul luminii ultraviolete.

...lista continua

Multe alte materiale stralucesc in lumina ultravioleta, iata cateva dintre ele:

...si multe altele.