2.1. Functiile getch si getche

2018/12/29 in Programare in C

Functiile getch si getche sunt dependente de implementare. Ambele functii permit citirea direct de la tastatura a unui caracter.

Functia getch citeste de la tastatura fara ecou, deci caracterul tastat la tastatura terminalului nu se afiseaza pe ecranul acestuia. Functia getch permite citirea de la tastatura atat a caracterelor corespunzatoare codului ASCII, cat si a celor corespunzatoare unor functii spaeciale, cum ar fi F1, F2 etc. sau a combinatiilor de taste speciale.

La citirea unui caracter al codului ASCII functia returneaza codul ASCII al caracterului respectiv.

In cazul in care se actioneaza o tasta care nu corespunde unui caracter ASCII, functia getch se apeleaza de doua ori:

Functia getche este analoaga cu functia getch, cu singura diferenta ca ea realizeaza citirea cu ecou a caracterului tastat, adica el va fi afisat automat pe ecranul terminalului la care a fost tastat.

Ambele functii nu au parametri si se pot apela ca operanzi in expresii.

La apelarea lor se vizualizeaza fereastra utilizator si se asteapta tastarea unui caracter. Programul continua dupa tastarea caracterului.

Un apel de forma:

getch();

se utilizeaza cand dorim sa vizualizam fereastra utilizator si sa blocam programul pentru a analiza continutul curent al programului. Pentru a debloca programul se actioneaza o tasta corespunzatoare unui caracter al codului ASCII. Caracterul respectiv se citeste fara ecou si apoi se continua executia programului.

Functiile getch si getche au prototipurile in fisierul conio.h, deci utilizarea lor implica includerea acestui fisier.

2.2. Functia putch